ویژگی ضروری سیستم های مدیریت محتوا

ویژگی ضروری سیستم های مدیریت محتوا

با سلام خدمت همه همراهان مجله رادیب، مرادیان هستم و با مقاله دیگر در خدمت شما عزیزان هستم، شاید شما قبلا با سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس کار کرده باشید و شاید هم نه، اما اسم آن را حتما شنیده اید، حالا در این مقاله قصد داریم ویژگی های ضروری سیستم های مدیریت محتوا را با هم بررسی کنیم. تا بتوانیم بهترین سیستم مدیریت محتوا را برای راه اندازی سایت خود انتخاب کنیم. اولین سیستم های مدیریت محتوا در دهه ی نود میلادی به وجود آمدند. قبل از آن صفحات وب به صورت ایستا و با فایل های متنی HTML ساخته می شدند.اما کم کم با زیاد شدن تعداد وب سایت ها و استفاده از محتواهای چندرسانه ای مثل تصاویر و ویدیوها و همین طور محتواهای متنی با حجم زیاد استفاده از این روش امکان پذیر نبود و مستلزم صرف هزینه و وقت زیادی بود و برای همین سیستم های مدیریت محتوا به وجود آمدند که بدون یک خط کد نویسی امکان ساخت و مدیریت یک وبسایت را برای همگان امکان پذیر کردند.
سیستم مدیریت محتوا از دو قسمت اصلی ساخته شده است: اپلیکیشن مدیریت محتوا ( Content Management Application)  و اپلیکیشن تحویل محتوا ( Content Delivery Application) .این دو  اپلیکیشن در ترکیب با یکدیگر  به تمام کدها، جستارهای پایگاه داده و زیرساخت قسمت مدیریت در بک اند سایت رسیدگی می کنند و بنابراین شما می توانید روی فرانت اند سایت تان متمرکز باشید.به عنوان مثال، به جای بازکردن یک صفحه ی سفید HTMLو نوشتن کدهای HTML وCSS و JaveScript، شما می توانید ویرایشگر محتوایتان را باز کنید تا بتوانید فونت محتوای متنی تان را برجسته کنید و لینک ها و دکمه های فراخوان را به آن اضافه کنید و تصاویر و جدول ها را به آن الحاق کنید.برای تغییرات دیگر مثل تغییر ساختار لینک های دائمی و یا نصب افزونه ها باید به قسمت مرتبط با آن در پنل ادمین مراجعه کنید. این کاری است که Content Management Application در عمل انجام می دهد:تمام این تغییرات در یک رابط شهودی آماده شده است که کدها را از شما به عنوان کاربر نهایی مخفی می کند. پس از انجام تغییرات، Content Delivery Application محتوایی را که شما در قسمت قبلی وارد کرده اید می گیرد، کدها را سرهم بندی می کند و آنها را به بازدیدکنندگان نمایش می دهد و آنها را ذخیره می کند. برای همین شما دیگر نیازی ندارید برای انتشار یک پست در وبلاگ آن را در سرورتان آپلود کنید، بلکه می توانید کلید انتشار را فشار دهید.
تمام موضوعات بررسی شده اهمیت سیستم های مدیریت محتوا را نشان می دهند. برای همین می خواهیم مهم ترین ویژگی هایی که یک سیستم مدیریت محتوا باید داشته باشد را بررسی کنیم.

1- داشبورد مدیریتی که درک آن آسان باشد

هسته ی اصلی هر سیستم مدیریت محتوا داشبورد مدیریتی آن است. سیستم مدیریت محتوا باید به شما این توانایی را بدهد که تمام وظایفی را که در تولید محتوای شما دخیل هستند مدیریت کنید. این وظایف شامل: زمان بندی محتوایی،مانیتورینگ خطرهای ناگهانی و ناخواسته،ردیابی فعالیت های کاربران،نصب ماژول ها و پلاگین ها و مرور کردن تجزیه و تحلیل عملکردی سایت و ... هستند.
نه تنها باید بتوانید پست های چند رسانه ای و صفحات فرود مناسب را در داشبوردتان به وجود بیاورید، بلکه باید بتوانید عملکرد آنها را مدیریت، بهینه سازی و ردیابی کنید. همچنین بتوانید ارسال ایمیل های پیگیری اتوماتیک را به مخاطبانتان را که فرم های شما را پر کرده اند، زمانبندی کنید و گزارش های ترافیک وب سایتتان را در همان محلی که تست های A/B (فرآیند مقایسه ی دو ورژن از یک صفحه ی وب به منظور بهبود عملکرد آنها) را انجام می دهید ،تجزیه و تحلیل کنید. تبلیغاتتان را مدیریت کنید و ریدایرکت های  URL را به صورت عمده بارگذاری کنید.

2- داشتن تم های واکنشگرا

زمانی که سیستم های مختلف مدیریت محتوا را ارزیابی می کنید، توجه به این نکته مهم است که به مجموعه ی تم هایی که در اختیارمان قرار می گیرد هم توجه داشته باشیم. تم ها برای این که ظاهر یکپارچه ای درسایت مان داشته باشیم، ضروری هستند.
به عنوان مثال اگر یک سایت برای فروش محصولات دارید حتما می خواهید تم سایت ویژگی های زیر را داشته باشد:

  1. منوی کشویی برای بازدید قسمت های مختلف سایت
  2. یک چیدمان شبکه ای
  3. بخش های مختلف محتوا قابل سفارشی سازی شدن باشند.
  4. یک ناحیه برای نوار کناره ای که با اسکرول کردن صفحه، قابل دیدن و کلیک کردن باشد.

البته می توانید بسته به سیستم مدیریت محتوایتان تم های مختلف را بخرید یا آنها را بسازید. مثلا اگر فروشگاهی را با استفاده از Shopify ساخته اید، می توانید تم Kingdom را که برای ارائه ی ویژگی های محصولات کاربردی است خریداری کنید. 
همچنین اطمینان حاصل کنید تمی که انتخاب کرده اید واکنشگرا باشد تا صفحات سایت شما با هر نوع صفحه ی نمایشگری از نوع تبلت و گوشی و ... به خوبی تطبیق داشته باشد.

3- ابزار انتشار قدرتمند

شما به یک ویرایشگر محتوای قدرتمند نیاز دارید تا اطمینان داشته باشید می توانید انواع مختلف محتوا را خلق و منتشر کنید: از یک پست وبلاگ با چیدمان متداول تا یک صفحه ی فرودی که مراجع در آن جا گرفته اند.
به طور ایده آل، شما باید بتوانید تصاویر، ویدیوها، فرم ها و تب هایی برای اقدام مشتری به خرید را به سایتتان اضافه کنید و بتوانید این عناصر را به خوبی مدیریت کنید.همچنین بتوانید پیش نمایشی از پست یا صفحه ی موردنظرتان را قبل از انتشار ببینید.
بسیاری از سیستم های مدیریت محتوا یک ویرایشگر WYSIWYG (اختصار جمله ی"آنچه را می بینید،همان را دریافت می کنید.") دارند که این امکان را فراهم می کند یک صفحه را بدون استفاده از کدهای  HTML تغییر دهید و بلافاصله بتوانید این تغییرات را در آن صفحه ببینید.
همچنین اطمینان حاصل کنید که سیستم مدیریت محتوا برنامه ریزی،انتشار و به روزرسانی و درک واژه مدیریت محتوا را آسان می کند.

4- امکان به وجود آوردن محتوای چند زبانه

 اگر می خواهید در کشورهای مختلف مشتریانی داشته باشید که به زبانهای مختلف صحبت می کنند، باید از سیستم مدیریت محتوا با با قابلیت های چندزبانه استفاده کنید تا بتوانید ورژن های زبان های مختلف از صفحاتتان را داشته باشید.

5- مدیریت انتشار محتواها

اندازه ی سازمان شما اهمیتی ندارد. اما بسیار محتمل است که بیش از یک نفر محتوای سایت شما را انتشار بدهد. نویسندگانی که باید محتوا را بنویسند و ویرایشگرهایی که آنها را بازبینی می کنند و و مدیرانی که آنها را برنامه ریزی کرده و انتشار می دهند.به همین خاطر مدیریت انتشار محتواها مهم است.اختصاص دادن نقش ها و سطوح دسترسی مختلف در سیستم مدیریت محتوایتان به شما اجازه می دهد یک چرخه ی کاری برای تولید و تایید و انتشار دادن سرمایه های خلاقانه تان داشته باشید.
به عنوان مثال در وردپرس شما می توانید شش نقش را تعریف کنید: ادمین کل،مدیر،ویرایشگر،نویسنده،شرکت کننده و اعضا.هر نقش مجموعه ای از قابلیت های مختلف را دارد. به عنوان مثال شرکت کننده ها فقط می توانند پست های ارسالی بسازند و اجازه ی انتشار آنها را ندارند. در حالی که نویسندگان می توانند پست های خودشان را انتشار داده و مدیریت کنند و ویرایشگرها می توانند پست های دیگران را انتشار داده و مدیریت کنند. 

6- ابزار داخلی سایت  برای سئو

سیستم مدیریت محتوایی که این قابلیت را داشته باشد به شما کمک می کند محتوایتان را برای جست و جو کردن بهبود ببخشید و شانستان را برای رتبه گرفتن افزایش دهید.
ابتدا باید چک کنید پلتفرمی که انتخاب کرده اید از نظر سئو مورد قبول باشد. به عنوان مثال آیا از نشانه گذاری زبان HTML درست استفاده کرده است؟ عناصر طراحی آن واکنشگرا هستند؟ لینک های دایمی که به درد سئو بخورد را دارد؟ و اگر این ها امکان پذیر بود دنبال ویژگی های جالب تر و پیچیده تر سئو باشید.
 سیستم  مدیریت محتوایی که  ابزار و امکانات برای سئو دارد، زمانی که محتوایی را آماده می کنید به شما پیشنهادهایی در زمینه ی انتخاب عبارت برای کلمات کلیدی در عنوان محتوا،انتخاب تگ متا و موضوعات فرعی را می دهد.این پیشنهادها به این منظور طراحی شده اند تا به بازدیدکنندگان و موتورهای جست و جو کمک کنند بهتر معنی صفحات سایت شما را بفهمند و در عوض شما هم بتوانید قابلیت تان را برای بهبود رتبه بندی بالا ببرید.

7- ادغام با رسانه های اجتماعی

 ترافیک ارگانیک تنها منبع ترافیکی است که شما می توانید به عنوان اهرمی برای قدرت سایتتان از آن استفاده کنید. برای هدایت ترافیک ارجاعی به سایتتان یک سیستم مدیریت محتوا باید قابلیت ادغام رسانه های اجتماعی را داشته باشد. پلتفرمی که انتخاب می کنید باید به شما اجازه بدهد پست هایتان را روی سایت های رسانه های جمعی زمانبندی و انتشار دهید و بتوانید دکمه های اشتراک رسانه های اجتماعی را به پست ها و صفحاتتان اضافه کنید و تجزیه و تحلیل های این رسانه ها در داشبورد شما در دسترس باشد.

8- تجزیه و تحلیل دقیق و کامل 

درک این موضوعات که  پرسونای هدف شما کجا نشئت گرفته است و چه ابزارهایی را استفاده می کند و چه طور با محتوا روی وسیله های مختلف تعامل می کنند و چه قسمت هایی از محتواها محبوب تر هستند، برای تصحیح کردن استراتژی محتوای شما حیاتی هستند.
به طور ایده آل،سیستم مدیریت محتوای شما باید ابزار تجزیه و تحلیل داخلی را برای سنجیدن عملکرد این فاکتور ها  مستقیما در داشبورد خود داشته باشد. در غیر این صورت، باید با گوگل آنالتیکی یا دیگر ابزار های محبوب برای تجزیه و تحلیل ادغام شود.
به عنوان مثال در وردپرس،امکان نصب پلاگین گوگل آنالیتیکس وجود دارد. 

9- اپلیکیشن های مرتبط با برنامه

 سیستم مدیریت محتوا هرچه ویژگی های حاضر و آماده داشته باشد بازهم ویژگی هایی است که صاحب سایت به آنها نیاز دارد و موجود نیست. برای همین باید به دنبال سیستمی باشید که ارائه ی قوی یی از افزودنی و ادغام کردن ها بدهد. مثلا وردپرس یکی از بزرگترین مجموعه ی افزونه ها را دارد بیش از 50 هزار پلاگین رایگان در دایرکتوری آن در دسترس است. دروپال (سومین سیستم مدیریت محتوای محبوب دنیا بعد از وردپرس و جوملا ) هم  بیش از 44هزار ماژول قابل پیکره بندی را در دایرکتوری اش دارد.
با دسترسی به این امکانات، صاحبان سایت که در توسعه ی وب صاحب تجربه هستند این توانایی را پیدا می کنند تا به بخش های مختلف سیستم علاوه بر آنچه باید درباره ی آنها انجام دهند دسترسی داشته باشند.با استفاده از ماژول ها،می توانید برنامه های کشویی واکنشگرا به سیستم دروپال اضافه کنید یا متاتگ هایتان را با توجه به زبان مرورگرتان سفارشی سازی کنید.

10- قالب های از پیش آماده شده

زمانی که چارچوبی را برای مدیریت محتوا موردبررسی قرار می دهید، حتما  قالب های از پیش آماده شان را هم بررسی کنید. چرا که هر زمان شما بخواهید محتوای جدیدی را منتشر کنید به جای درست کردن یک پست یا صفحه از ابتدا می توانید از یک قالب آماده شده استفاده کنید.
توجه داشته باشید که قالب با تم فرق دارد هرچند که گاهی باهم اشتباه گرفته می شوند. یک قالب چیدمان، یک صفحه است که درون یک تم در دسترس است یا با یک تم سازگار است و می توان آن را جداگانه دانلود کرد. بعضی از چارچوب ها صفحات فرود پیش ساخته و صفحه ی وبسایت به شما پیشنهاد می دهند یا قالب هایی را به شما ایمیل می زنند تا بتوانید برای بازاریابی بیشتر تلاش کنید.

11- ارائه ی محتوا

به محض این که سایت شما قابل رویت شد،ن می تواند برای مدت طولانی به همان شکل اولیه باقی بماند. هر زمان محصول جدیدی را به سایتتان اضافه می کنید و یا طراحی سایتتان را دوباره از نو انجام می دهید و یا در بسیاری از موقعیت های دیگر نیاز دارید تغییرات زیادی را در سایتتان انجام دهید.
به طور مسلم،شما نمی خواهید این تغییرات را به صورت زنده روی سایتتان انجام بدهید و دوست دارید قبل از کاربران این تغییرات را ببینند، آنها را آزمایش کنید و نتیجه را ببینید. برای همین سیستم مدیریت محتوایی را انتخاب می کنید که به شما اجازه بدهد صفحاتتان را آماده ی ارائه کرده و پیش نمایش آن را ببینید.

12- امنیت

بالا بردن امنیت بالای وبسایت شما، نه تنها داده هایتان را بلکه مشتریان و اعتبار برندتان را هم حفظ می کند.
زمانی که سیستم های مدیریت محتوا را ارزیابی می کنید، در نظر بگیرید چارچوب های مختلف چه ویژگی های داخلی را ارائه می دهند و شما و تیم تان چه قدر باید تلاش کنید تا به استانداردهای امنیتی موردنظرتان برسید.
برای ارزیابی امنیت یک چارچوب باید بتوانید سوالات زیر را پاسخ دهید:

  • آیا شبکه ی تحویل محتوا دارد تا از حملات دیداس به آن جلوگیری کند؟
  • آیا لایه ی اتصال امن(SSL) دارد و یا باید جداگانه آن را خریداری کنید؟
  • آیا دیواره ی آتش اپلیکیشن وب (FAW) را دارد تا از حمله ی هکرها و دستیابی شان به سایت شما جلوگیری کند؟
  • آیا تیم امنیتی قوی دارد؟ و اگر دارد،آیا این تیم از اعضای انجمن تشکیل شده است یا کارمندان؟
  • هرچند وقت یک بار باید آنالیز کدهای استاتیک و تست های آسیب پذیری انجام بگیرد؟ 
  • زمانی که Security Patch (وصله ی امنیتی) منتشر می شود، آپدیت کردن نرم افزار چه قدر مشکل است؟

13- پشتیبانی

بیشتر پلتفرم های منبع باز،دپارتمانی برای خدمات مشتری به شکلی که شما بتوانید برای پرسیدن سوال با آنها تماس بگیرید ندارند. در عوض، بخش هایی مثل  FAQ(سوالاتی که معمولا پرسیده می شوند.) و انجمن هایی از خود کاربران را دارند که به سوالات و ابهامات یکدیگر پاسخ می دهند و بحث ها و گفت و گوهای مختلفی بینشان در جریان است.
به عنوان مثال سیستم مدیریت محتوای  Joomla انجمنی متشکل از 700،000 نفر دارد که به طور مرتب باهم در ارتباط هستند و درباره ی آن به بحث و بررسی مشکلاتشان می پردازند.
این انجمن ها کاربران را قادر می سازند تا خودشان به حل مشکلاتشان بپردازند.اما گاهی ممکن است شما فرصتی برای پیدا کردن پاسخ سوالتان در فروم ها و انجمن های مربوطه را نداشته باشید.به عنوان مثال سایت شما از کار افتاده است و دلیلش را نمی دانید و می خواهید هرچه زودتر مشکلتان را حل کنید. در این مورد،یک سیستم مدیریت محتوا که به طور اختصاصی و آنلاین پشتیبانی را انجام می دهد، نیاز دارید.
بنابراین زمانی که یک سیستم مدیریت محتوا را برای انتخاب کردن ارزیابی می کنید، نوع پشتیبانی آنها در مواقع بحرانی و معمولی را هم در نظر بگیرید.

حالا به مرحله ی انتخاب رسیده اید

هر سیستم مدیریت محتوایی ویژگی های منحصر به فردی دارد و برخی ویژگی های کلیدی را باید هنگامی که  می خواهید چارچوبی برای سایتتان انتخاب کنید، در نظر بگیرید.از میان ویژگی هایی که گفته شد اگر سیستم مدیریت محتوایی داشبورد مدیریتی مناسب با ابزار داخلی برای سئو و پیکره بندی امنیتی پیشرفته ای داشته باشد، می توانید با آن سایت مورد نیازتان که کاربرانتان را به خود جذب کرده و آنها را درگیر و راضی می کند را بسازید.

منبع:  مجله رادیب

ثبت امتیاز برای این مطلب

احساست رو با بقیه تقسیم کن و امتیاز بده
( 13 امتیاز , میانگین امتیازات 4.92 از 5 میباشد )
زبان های جدید به Meta AI اضافه شد

کسانی که این مقاله را خوانده اند مقالات زیر را هم دنبال کرده اند



 ورژن سیستم
  • سایت اصلی رادیب
  • آکادمی آموزش آنلاین رادیب
  • فایل مارکت رادیب
تازه ترین و محبوب ترین مقالات را از طریق شبکه های اجتماعی مجله رادیب دنبال کنید