BIOS چیست ؟
سلام خدمت همه همراهان مجله رادیب، BIOS یا Basic Input/Output System سخت افزاری است که شامل کد های نرم افزاری است که کامپیوتر را با دستورالعمل های اصلی قادر میسازد تا Start شود.وقتی کامپیوتر روشن میشود آن برنامه ای را در داخل BIOS به اجرا در می آورد تا قطعات سیستم را از لحاظ سلامتی چک کند و سپس سیستم عامل را از هارد دیسک پیدا کرده و کنترل سیستم را به دست سیستم عامل میسپارد. بسیاری کامپیوتر ها به طور حتم سیستم عاملی درون هارد دیسک شان دارند که اینجا BIOS دستورالعمل های اولیه ای برای موقعیت یابی سیستم عامل فراهم میکند و سیستم عامل بوت میشود. کد های نرم افزاری که در BIOS اجرا میشود در اصطلاح به bootstrap programming معروف است. BIOS به کامپیوتر این اجازه را میدهد تا بدون دخالت هیچ کاربری استارت شود. برنامه ای که در داخل BIOS است درون چیپی نگهداری میشود که قابل بازنویسی است. کامپیوتر ها از تراشه Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory یا EEPROM برای BIOS استفاده میکنند.
منظور از Firmware چیست ؟
از BIOS اغلب به Firmware یا میان افزار هم یاد میشود که سخت افزاری قابل لمس و مشاهده است. اما این را به خاطر داشته باشید که هر Firmware ای BIOS نیست. به زبان ساده میتوان گفت ترکیب سخت افزار و نرم افزار میشود میان افزار. BIOS همچنین شامل یک رابط کاربری یا User Interface است که به کاربران امکان میدهد تا تنظیمات مختلفی را روی آن اعمال کنند. مثلا از داحل تنظیمات BIOS میتوانید ساعت کامپیوتر خود را تنظیم کنید،درایو بوت سیستم عامل را تعیین کنید ، قابلیت معروف و پرکاربرد Virtualization را بر روی آن فعال کنید و غیره. این تنظیمات را بطور مفصل به شما آموزش خواهیم داد.
تفاوت BIOS و CMOS
CMOS مخفف کلمات Complementary Metal Oxide Semiconductor میباشد که تفاوت آن با BIOS را در ادامه تشریح میکنیم ... BIOS را که توضیح دادیم اما CMOS تنها پیکربندی هایی از قبیل ساعت کامپیوتر و غیره را که کاربران بر روی BIOS انجام داده اند را در خود ذخیره میکند. کاربران براحتی میتوانند با دسترسی به BIOS application یا همان رابط کاربری BIOS آن تنظیمات را تغییر دهند. CMOS یک حافظه غیر فرار یا Non-Volatile است که با خاموش شدن کامپیوتر اطلاعات آن از بین نمیرود. اگر تجربه این را داشته باشید که حتما هم دارید وقتی پسوردی که برای ورود به تنظیمات BIOS را فراموش کرده ایم با خارج کردن باتری CMOS پسورد از بین رفته و میتوان دوباره به تنظیمات BIOS دسترسی داشت. وقتی BIOS از Flash Memory ها پشتیبانی میکند تنظیمات BIOS که توسط کاربران بر روی BIOS اعمال شده است بر روی همان چیپ یا تراشه CMOS ذخیره میشود.در شکل های زیر BIOS و باتری CMOS را مشاهده میکنید:
BIOS Vendors
سخت افزار BIOS توسط شرکت های مختلفی تولید میشود. میتوان از دو شرکت معروف سازنده BIOS به American Megatrends یا AMI و Phoenix نام برد. هر Vendor ای که BIOS تولید میکند هر از چند گاهی آپدیت های را بیرون میدهد تا با Motherboard های شرکت های مختلفی که با آنها قرارداد بسته اند هماهنگی داشته باشد. کمپانی های سازنده Motherboard ها BIOS ای را انتخاب میکنند تا کاملا با Motherboard هماهنگی و مطابقت داشته باشد بنابراین شما نیاز نیست تا درباره ی BIOS ای که از آن استفاده میکنید نگرانی داشته باشید . در هر حال فهمیدن اینکه یک سیستم با سیستم دیگر در عملکرد تفاوت دارد برای شما مهم است.
منبع: مجله رادیب
کسانی که این مقاله را خوانده اند مقالات زیر را هم دنبال کرده اند