DNS به چه معناست و چطور آن را تغییر دهیم؟
دی ان اس یا DNS که کوتاه شدهی عبارت Domain Name System است، در واقع فهرست توزیع شدهای است که نام دامنه قابل خواندن توسط انسان (مانند www.radib.com) را به اعداد خوانا برای کامپیوترها یعنی آیپی (IP) آدرس (مانند 194.5.32.237) ترجمه میکند. اگر هر یک از دو آدرس بالا را در صفحه مرورگر خود وارد کنید، وبسایت رادیب برای شما به نمایش درمیآید.
سیستم نام دامنه یا دی ان اس (DNS) زیرساخت وب را که هر روزه مورد استفاده قرار میدهیم، تشکیل داده است. این سیستم کاملاً در پسزمینه عمل میکند و نام وبسایتهای قابل شناسایی برای انسان را به آدرسهای IP عددی که مناسب تشخیص رایانه است تبدیل میکند. دی ان اس این کار را از طریق جستجوی اطلاعات بر روی سیستمی انجام میدهد که به سرورهای DNS سراسر اینترنت متصل است. با این حال سرورهای دی ان اس مختلف ممکن است بر حسب سرعت و امنیت عملکرد متفاوتی داشته باشند.
DNS چطور کار میکند؟
غالبا از DNS به صورت یک کتابچه تلفن یاد میشود که شما در آن به دنبال نام یک نفر میگردید و کتابچه شماره تلفن فرد را به شما ارائه میکند. DNS نیز همچون کتابچه تلفن نامهای خوانا برای انسان را به اعدادی تبدیل میکند که رایانهها به راحتی آن را میفهمند. به بیانی دیگر زمانی که شما قصد جستجو چیزی در اینترنت دارید، تمامی این جستجوها برای یک دیتابیس ارسال میشود. سپس بعد از یافتن جواب از دیتابیس به شما نشان داده میشوند. هرچه این دیتابیس سریعتر باشد، سرعت بارگذاری صفحات وب نیز به شدت افزایش پیدا میکند.
برای ثبت آنی و سریع دامنه ( با بیش از 490 پسوند متنوع) در رادیب همین حالا کلیک کنید
سرورهای DNS نامهای دامنهها را به آدرسهای IP متناظرشان مطابقت میدهند. وقتی یک نام دامنه را در مرورگر خود وارد میکنید، رایانه شما با سرور DNS موجود تماس میگیرد و آدرس IP مرتبط با آن نام دامنه را میپرسد. سپس رایانه شما به آدرس IP وصل میشود و صفحه وب مربوطه را برای شما بارگذاری میکند.
سرورهای DNS که ما استفاده میکنیم، به صورت غالب از سوی شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنتی ISP ارائه میشود. اگر از یک روتر استفاده میکنید رایانه شما از خود روتر به عنوان یک سرور DNS استفاده میکند؛ اما روتر درخواستهای شما را به سرورهای DNS شرکت ISP ارسال میکند.
کامپیوترها پاسخهای DNS را به صورت محلی در حافظه کش (catch) ذخیره میکنند و از این جهت درخواستهای DNS هر بار که بخواهید به یک نام دامنه خاص وصل شوید که پیش از این از آن بازدید کردهاید، مجددا ارسال نمیشوند. زمانی که رایانه شما آدرس IP مرتبط با نام دامنه مورد نظر شما را دریافت کرد، آن را برای مدت معینی به خاطر میسپارد تا در دفعات بعد با رد کردن مرحله درخواست DNS سرعت اتصال شما را افزایش دهد.
چطور در ویندوز دی ان اس را تغییر دهیم؟
برای تغییر تنظیمات DNS در ویندوز ۱۰، کافیست از طریق تنظیمات (Settings) ویندوز، وارد بخش Network & Internet شوید و اتصال شبکهی موردنظر خود را انتخاب کنید. سپس گزینهی IP Settings را پیدا کنید و روی گزینه ویرایش (Edit) کلیک کنید. با انتخاب گزینه Manual شما امکان ویرایش DNS خود را خواهید داشت.
همچنین در جهت سهولت بیشتر، شما میتوانید از نرم افزارهایی چون DNS Jumper استفاده کنید تا امکان تغییر DNS با تنها چند کلید برای شما فراهم شود. شما برای کسب سرعت بهتر میتوانید از DNSهای رایگانی چون CloudFire ،Google DNS Servers و یا Open DNS استفاده کنید تا اتصال پرسرعتتر و در نتیجه تجربه بهتری از بازی کردن داشته باشید.
منظور از SmartDNS چیست و دی ان اس چطور به گیمرها کمک میکند؟
در حالت عادی DNS سرورهای معمولی هیچ تاثیری بر دور زدن تحریمهای خارجی ندارند. اما استفاده از نوعی DNS سرورها مرسوم به «SmartDNS» میتواند به شما در دور زدن تحریمهای جغرافیایی کمک کند. این نوع از دی ان اس با پنهان کردن موقعیت مکانی شما را از دید وب سایت یا سرورهای بازی، به شما امکان دسترسی به آن را فراهم میکنند.
مزیت استفاده از سرویسهای SmartDNS تنها به رفع تحریم سرورهای بازی، محدود نمیشود. در حال حاضر بسیاری از کاربران در سرتاسر دنیا برای برداشتن سد محدودیتهای اینترنت که مبتنی بر موقعیت مکانی است، از این سرویسها استفاده میکنند. دسترسی به سریالهای سرویسی مثل نتفلیکس، یک نمونه از کاربردهای دیگر SmartDNS است.
آیا DNS بر سرعت اینترنت تاثیرگذار است؟
با وجود اینکه دی ان اس ارتباط مستقیمی با سرعت اینترنت ندارد، اما همان طور که پیشتر گفتیم، کامپیوترها پاسخهای DNS را به صورت محلی در حافظه کش ذخیره میکنند. از این جهت، دامنههای خاص و پربازدید را با سرعت بالاتری اجرا میکنند. پس DNS تاحدودی میتواند بر سرعت نمایش یک صفحه در رایانه شما تاثیر بگذارد.
آیا DNS پینگ بازی را کاهش میدهد؟
استفاده از دی ان اس میتواند در تجربهی بازی کردن شما، خصوصا عناوینی که شامل تحریمهای جغرافیایی هستند، بسیار موثر باشد. با این حال استفاده از DNS لزوما بر بهبود پینگ شما تاثیر گذار نخواهد بود. متناسب به فاصلهی فیزیکی سرور اتصالی تا سرور بازی، استفاده از DNS میتواند پینگ شما را کاهش و یا حتی افزایش دهد.
استفاده از DNS چه مزایایی برای گیمرها دارد؟
هیچ دلیل قطعی وجود ندارد که تغییر سرورهای DNS باعث بهبود پینگ برای بازی های آنلاین شود. با این حال تغییر سرورهای DNS به طور بالقوه میتواند سرعت بارگیری و بارگذاری (bandwidth) را بهبود بخشد. اما هیچ نشانه واقعی وجود ندارد که تابت کند، تأخیر (latency) یا پینگ (ping) را هنگام بازی کردن، کاهش دهد.
همچنین با بهره گیری از سرویسهای DNS شما میتوانید به سرویسهای تحریم و محدود شده برای کاربران ایرانی استفاده کرد. سرویسهایی چون ایکس باکس (Xbox)، اپیک گیمز (Epic Games) و… که دسترسی به آنها تنها با تغییر DNS و دور زدن تحریمهای جغرافیایی، برای کاربران ایرانی ممکن است.
بهترین DNSهای خارجی برای گیمرها
سرویس DNS کلودفایر: کلودفایر (CloudFire) در حال حاضر سریعترین DNS حال حاضر است که کاربران ایرانی نیز میتوانند از آن استفاده کنند. این DNS سرعت اینترنت را بهبود میدهد و تا حدی باعث افزایش سرعت ارتباطی شما با سرور بازی خواهد شد. شما میتوانید از این DNS به صورت زیر استفاده کنید:
- 1.1.11
- 1.0.0.1
سرویس OpenDNS: این دی ان اس که یکی از بهترین DNS سرورهای عمومی و رایگان چند سال گذشته است که در حال حاضر متعلق به شرکت بزرگ و قدرتمند سیسکو است. این دیاناس به شما در رفع محدودیتهای جغرافیایی از سمت شرکتهای بزرگ کمک خواهد کرد.
- 208.67.222.222
- 208.67.220.220
نتیجه گیری
تحریمهای جغرافیایی تنها یکی از معضلات گیمرها در ایران است. سادهترین روش دور زدن این محدودیتها، با حداقل کاهش کیفیت و سرعت اینترنت، استفاده از DNS سروهای عبور از تحریم است. در این مقاله ابتدا چیستی و شیوهی کار این سرویسها را بررسی کردیم و سپس به معرفی بهترین دی ان اس برای گیمینگ در ایران پرداختیم.
کسانی که این مقاله را خوانده اند مقالات زیر را هم دنبال کرده اند